Zagyi Linda

Korai fejlesztésben jártas konduktor tanító vagyok, a nondirektív dinamikus szenzoros terápia használója (DSZIT szakember), hordozási tanácsadó és két gyermek édesanyja.

A DSZIT terápia lényegében a csecsemőkori szabad mozgás, valamint a babahordozás későbbi „visszapótlása”. Hiszen a mozgás szabadsága és a szabad mozgás gyógyító ereje, valamint az érintés hatalma valamennyi életkorban vitathatatlan jelentőségű.

Indirekt úton jutottam el a szabad mozgás megismeréséig, jelentősége felismeréséig. Szakemberként a tipikustól eltérő fejlődésmenetű babákkal, gyermekekkel és családjaikkal állok kapcsolatban. A főiskolai tanulmányaim jelentős részét is a diszfunkciós működésben való elmélyülés tette ki. A mozgásukban súlyosan korlátozott babák, gyermekek és fiatalok tanítottak meg a korlátok megélésére.

A normál fejlődésmenet tapasztalatát sok-sok év tudatos keresés és nem utolsó sorban a saját gyermekeim nevelése alapozta meg. Már évek óta megvolt ez a tapasztalat, de a végső lökést, a végső letisztulást, a szabad mozgás hatalmas jelentőségének tudatosítását az Ónodi Ágival való közös munkánk hozta meg. Ági az anyatejjel szívta magába a szabad mozgás jelentőségét. Azt a letisztult, szabad gondolkodást, ami őt jellemzi, a csecsemőkori szabad mozgás felnőttkori kiteljesedésének látom.

Az Ágival való közös munkánkban a legfontosabb feladatunk, hogy a terápiás, a betegségtudatot és félelmet keltő „segítői” attitűd helyett megismertessük a szakemberekkel és a családokkal a babák szabad mozgásának jelentőségét, az erről való szabad gondolkozás lehetőségét!

Zagyi Linda