Prof. Varga Katalin, D.Sc.

Pszichológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, az ELTE Affektív Pszichológiai Tanszékének vezetője.

A diploma megszerzése, vagyis 1986 óta folyamatosan az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársaként dolgozik.

Kutató- és elméleti munkáiban a különféle módosult tudatállapotokkal – kiemelten a hipnózis, illetve az autogén tréning – foglalkozik.

1991 óta dolgozik hipnoterapeutaként egyre több területen (szülészet, általános anesztézia, orvos-beteg kommunikáció, kritikus állapotú betegek) szorgalmazza a pozitív szuggesztiók alkalmazását, és általában a lélektani szempontok érvényesítését.

Egyetemi oktatóként felfigyelt arra, hogy milyen méltatlanul mellőzött a pszichológusok oktatásában (de akár a tanárképzésben is) a szülés-születés témaköre. Pályája kezdetén ún. speciális kurzusként” tartott e témáról órákat. Ebben az időszakban jelent meg a „Szülés-születés” c. könyv, Suhai Gábor társszerzésével.

A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társasággal közösen gondozott Perinatális Szaktanácsadó posztgraduális képzés felelős vezetője és oktatója az ELTE-n.

Egyéni tanácsadásban 30 éve foglalkozik gyermeket váró párokkal. Az Aktív Szülés Program munkatársa és kuratóriumi tagja alapításától fogva.

Különféle szakmai, valamint nagyközönségnek szóló fórumon igyekszik felhívni a figyelmet e téma rendkívüli összetettségére, finom szabályozottságra, és a szülés-születés „minőségének” messzire nyúló hatásaira.

Prof. Varga Katalin